RAŠČISTIMO STVAR: NATRIJEV COCO SULFAT (i ostali prikriveni sulfati) U ŠAMPONIMA: ŠTETAN ILI NE?


Svatko tko se odlučio za 100% prirodan šampon već zna za omražene SLS (Sodium laureth sulfate – Natrijev lauret sulfat) i SLES (Sodium lauryl sulfate – Natrijev lauril sulfat). O njima smo već pisali, riječ je o iritansima koji isušuju, skidaju zaštitni sloj vlasišta, a ako su prisutni problemi kao što su prhutanje i alergije, mogu učiniti zaista veliku štetu. SLS čak može izazvati promjene na DNK, a SLES može sadržavati potencijalno kancerogene etilen-oksid i dioksan.

 

 

A sad se malo posvetimo NATRIJEVU COCO SULFATU (Sodium Coco Sulfate).

Mnogi proizvođači šampona proklamiraju ga kao potpuno siguran i neškodljiv surfaktant (agens koji čini da se šampon pjeni), prirodnog podrijetla, uz tvrdnje da ne isušuje i ne iritira vlasište.

Prva zamka krije se u njegovu imenu, u riječi COCO, koja upućene kupce asocira na prirodni surfaktant KOKOSOV GLUKOZID (Coco glucoside), blagi šećerni tenzid, spoj prirodnog derivata kokosovog ulja i glukoze. Kokosov glukozid je iznimno učinkovit pri čišćenju, a ne isušuje kožu ni sluznicu – tako su svi gelovi za tuširanje te preparati za čišćenje lica, pranje zubi i kose s kokosovim glukozidom potpuno sigurni za upotrebu, štoviše, to su najbolji preparati koje možete odabrati.

 

 

Vratimo se spornom Natrijevu coco sulfatu. Malo ćemo ga staviti pod povećalo:

Proces proizvodnje natrijeva coco sulfata isti je kao proces proizvodnje natrijeva lauril sulfata, osim u jednome: umjesto izoliranja jedne zasićene kiseline iz kokosovog ulja (laurinske kiseline za SLS), koristi se širok spektar zasićenih kiselina (C12 – C18: provjerite brojeve koje ćete naći u kemijskoj formulaciji sastojka koji upišete u tražilicu). Same po sebi prirodne i neškodljive, kemijskim procesima pretvaraju se u sulfate. Na taj način udio SLS-a u natrijevu coco sulfatu može biti, i u prosjeku jest, oko 60%. No proizvođač tu nije ograničen pa udio može biti i daleko veći. Što ste dobili? Sulfat.

Da rezimiramo:

Natrijev coco sulfat kao prevladavajuću komponentu sadrži upravo SLS sa svim štetnim svojstvima te kemikalije. U osnovi, to je još samo jedan od načina da se SLS sakrije u formulaciji pod drugim imenom. I natrijev coco sulfat i SLS su sintetski deterdženti i nipošto ne bi smjeli biti prisutni u prirodnom čistaču lica, kao ni u šamponu!

Prirodni kozmetički preparati nježni su prema koži i obzirni prema okolišu. Ne sadrže lauril sulfat, lauret sulfat, coco sulfat ni bilo koji drugi sastojak s dugačkog popisa ostalih štetnih sintetskih surfaktanata.

Iako se marketinški pametno skovan naziv „coco sulfat“ koristi kako bi uputio na to da se derivira iz ulja kokosa, činjenica je da se također proizvodi i od palminog ulja. Sve više ljudi napušta upotrebu palminog ulja zbog deforestacije i uništavanja staništa rijetkih i ugroženih vrsta. Također je žalosna činjenica da proizvođači smiju proizvoditi preparate s SLS-om i SCS-om (natrijev coco sulfat) – bez obveze da na deklaraciji proizvoda potrošača informiraju o tome da su neki od sastojaka dobiveni iz palminog ulja.

Je li to sve? Nije.

Evo još jedne igre skrivača: jeste li na deklaraciji naišli na naziv Sodium C14-16 Olefin Sulfonate?

Vratimo se nekoliko odlomaka i ponovimo: „… umjesto izoliranja jedne zasićene kiseline iz kokosova ulja (laurinske kiseline za SLS), koristi se širok spektar zasićenih kiselina (C12 – C18: provjerite brojeve koje ćete naći u kemijskoj formulaciji sastojka koji upišete u tražilicu). Same po sebi prirodne i neškodljive, kemijskim procesima pretvaraju se u sulfate.

Nalazi li se C14-16 u spektru C12-C18? Nalazi.

Što je, dakle, NATRIJEV C14-16 OLEFIN SULFONAT (Sodium C14-16 Olefin Sulfonate)?

Evo tipičnog primjera pokušaja prikrivanja pravog podrijetla i učinka sastojka – koji sam sebe pobija. U cijelosti prevodimo tekst jednog proizvođača:

„Što je Sodium C14-16 olefin sulfonat?

 Sodium C14-16 olefin sulfonat je anionski surfaktant koji se često nalazi u preparatima za kupanje, tuširanje i pranje kose. Riječ je o mješavini soli sulfonske kiseline koja se dobiva sulfonacijom alfa-olefina. Mješavina se može derivirati iz kokosa i zahvaljujući njoj proizvod se obilno pjeni.

JE LI Sodium C14-16 olefin sulfonat SULFAT?

Ime može zavarati, no Sodium C14-16 olefin sulfonat nije sulfat. Sulfonati dijele svojstva sa sulfatima (!), ali nisu sulfati. U sulfonatu je sumpor izravno vezan na atom ugljika, dok je sulfat putem atoma kisika izravno vezan za ugljikovodični lanac. Imaju slična svojstva kad je riječ o mogućnosti iritacije kože (!), ali Sodium C14-16 olefin sulfonat nije sulfat.

Prednosti

Snažno se pjeni i jak je čistač. Iznimno učinkovito otklanja prljavštinu, masnoće i onečišćenja. Odličan je agens šampona za duboko čišćenje.

Mane

Da, može isušiti vlasište, što može biti problem osobama osjetljive kože, suhog vlasišta i/ili kose. Neki korisnici smatraju da je prejak, previše isušuje i nadražuje osjetljivo vlasište, no zato se u preparat dodaju i drugi surfaktanti koji umanjuju negativne učinke na vlasište i kosu (?!). Kako biste izbjegli isušivanje, prije pranja na vlasište nanesite ulje za njegu. Također, uz šampon obavezno koristite hranjiv regenerator.

 Zaključak:

Sodium C14-16 olefin sulfonat može isušiti vlasište i kosu, no ako vam je potrebno dubinsko čišćenje, pravi je izbor za vas.“

Toliko. Mi odabiremo kokosov glukozid, točka.

Da, manje se pjeni i da, jednako dobro čisti. A zahvaljujući blagotvornim biljnim ekstraktima, od brusnice do cvijeta lipe, šamponi mirišu božanstveno.

 

 

Nekategorizirano

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *