┼áto su to ftalati? PLASTIKA kao SASTOJAK U KOZMETICI ­čś×


Kemijska struktura ftalata

ŠTO SU FTALATI?

Ftalati su organski kemijski spojevi, esteri ftalatne kiseline i alifatskih alkohola. Rije─Ź je o hlapljivim teku─çinama koje se dodaju plastici polimera pa su poznati kao plastifikatori ili omek┼íiva─Źi.

GDJE IH NALAZIMO?

Ne koriste se sami, ve─ç su uvijek uklju─Źeni u kona─Źni proizvod (PVC) i ─Źine osnovnu komponentu svih plasti─Źnih ambala┼ża. Polimer polivinil klorid (PVC) bez dodatka omek┼íiva─Źa bio bi vrlo te┼żak i krhak i prakti─Źki beskoristan za tehni─Źke primjene.

Ftalati se upotrebljavaju u gra─Ĺevinskim materijalima, ljepilima, pesticidima, tekstilu, sredstvima za ─Źi┼í─çenje, kozmeti─Źkim preparatima, dje─Źjim igra─Źkama (!), medicinskim ure─Ĺajima, ambala┼żiÔÇŽ Mnogi od nas ulje za pripremu jela kupuju i ─Źuvaju u plasti─Źnim bocama, jedemo maslac, margarin, sirne namaze iz plasti─Źnih posudica i ne pada nam na pamet da usput u organizam unosimo i neke strane tvari koje se “otapaju iz plastike”. Mnogi rabe kreme i ostale kozmeti─Źke preparate ne razmi┼íljaju─çi o njihovu sastavu, itd., itd…

Ftalati se posebno brzo osloba─Ĺaju iz plasti─Źnih boca u kojima se nalaze mineralna voda i gazirana pi─ça.

Problem su i igra─Źke za djecu, posebno one od tzv. mekane plastike, a koju mla─Ĺa djeca znaju kidati zubima i grickati.

Tako─Ĺer, kori┼ítenje dje─Źjih losiona za tijelo, dje─Źjih pudera i dje─Źjih ┼íampona dovedeno je u vezu s pove─çanim koncentracijama ftalata u urinu djece. Ta je veza naj─Źe┼í─ça kod male djece. Rezultati istra┼żivanja pokazuju da dermalna izlo┼żenost mo┼że znatno pridonijeti zasi─çenosti tijela ftalatima u ovoj populaciji.

Skupina ftalatnih spojeva ─Źesto se koristi kao jeftin kemijski sastojak u raznim svakodnevnim potrep┼ítinama.

Na┼íli su pre┼íiroku primjenu, vrlo neoprezno uvedeni, opet bez toksikolo┼íkih testova u: tvarima za geliranje, stabilizatorima, emulgatorima, ljepilima, ali na┼żalost i u kozmetici, deterd┼żentima, medicinskoj opremi (npr. vre─çice i boce s fiziolo┼íkom otopinom, krvlju, kateterima, cjev─Źicama), glinamolu, voskovima, bojama, tintama za printere, ki┼ínim kabanicama, parfemima, maskarama, lakovima za nokte, teku─çim sapunima, lakovima za kosu, otapalima za komarce…, a na┼żalost i u dje─Źjoj kozmetici, puderima za bebe, ┼íamponima za kupanje i kosu…

Neodgovornost po┼íasti upotrebe ftalata zastra┼íuje. Primjerice, upotrebljavaju se za ‘lakiranje’ tableta u farmaceutskoj industriji da bi imali ljep┼íi sjaj!!! Pritom ugro┼żavaju zdravlje ljudi, me─Ĺu njima djece i trudnica.

Izlo┼żenost ftalatima mogu─ça je i ukoliko koristite parfimirane sprejeve, osvje┼żiva─Źe zraka ili parfeme na kojima nije nazna─Źeno da ne sadr┼że ftalate – jer se ovi spojevi ─Źesto koriste kao stabiliziraju─çi agensi.

Mo┼żda ─çe Vam razmjere problema do─Źarati stari podatak da je proizvodnja ftalata 2004. prema┼íila 350.000 tona: tada je ve─ç 60 posto proizvoda sadr┼żavalo ftalate, do danas je ta brojka samo narasla!

┼áto su molekule radikala na krajevima estera manje, kao ┼íto je slu─Źaj, na primjer, s metilom i etilom, to ─çe njihova hlapivost biti ja─Źa, pa ─çete te ftalate i ne znaju─çi udisati… Upravo ih zbog toga svojstva upotrebljava industrija parfema i mirisa.

KAKO SE OČITUJE ŠTETNOST FTALATA?

Nova istra┼żivanja sve ─Źe┼í─çe potvr─Ĺuju ┼ítetan utjecaj ftalata, kako na ─Źovjeka, tako i na cijeli┬áokoli┼í.

– Ftalati na ljudski organizam djeluju kao hormonski disruptori, ┼íto zna─Źi da remete ravnote┼żu hormona u ┼żivim bi─çima, ┼íto uzrokuje sve ve─çu feminiziranost mu┼íkog roda.

–┬áOsim toga, dokazana je i njihova kancerogenost, koja se prvenstveno manifestira u obliku zlo─çudnog raka dojke i raka testisa. Ftalati uzrokuju razne malformacije na tkivu testisa i slabiju plodnost mu┼íke populacije. Ova su saznanja rezultat eksperimenata znanstvenika na laboratorijskim mi┼íeva u laboratorijima diljem svijeta.

–┬áNajnovija studija ameri─Źkih nau─Źnika sa sveu─Źili┼íta┬áUniversity of Rochester pokazala je da ftalati mijenjaju na─Źin funkcioniranja mozga u dje─Źaka. Rezultati studije objavljeni su u medicinskom ─Źasopisu International Journal of Andrology, pridonijev┼íi tako rastu─çem broju dokaza o njihovoj ┼íkodljivosti.

–┬áZnanstvena istra┼żivanja pokazala su kako izlaganje budu─çih majki mu┼íke djece ftalatima mo┼że uzrokovati blokadu sinteze mu┼íkih hormona tijekom trudno─çe. To pak mo┼że rezultirati┬árazvojnim abnormalnostima u dje─Źaka, pa ─Źak i sterilno┼í─çu odraslih mu┼íkaraca. Povezanost s ftalatima utvr─Ĺena je kad je kod majki ─Źija su mu┼íka djeca imala reproduktivne abnormalnosti utvr─Ĺena visoka razina ftalata u krvi.

–┬áOsim dokazanog ┼ítetnog djelovanja na endokrini sustav, neka istra┼żivanja pokazala su i da ftalati mogu o┼ítetiti plu─ça, bubrege i jetra.

–┬áRespiratorni poreme─çaji (poput astme), kao i karcinom jetara i bubrega, povezani su s izlo┼żeno┼í─çu ftalatima.

Kod ┼żena u reproduktivnoj dobi detektirana je najvi┼ía koncentracija ftalata od svih testiranih skupina odraslih mu┼íkaraca i ┼żena. To upu─çuje na povezanost u─Źestalog kori┼ítenja preparata za kozmetiku koji sadr┼że ftalate, ┼íto je jo┼í jedan dobar razlog za razmatranje kori┼ítenja prirodne kozmetike bez ftalata.

OZNAKE KOJE UKAZUJU NA PRISUTNOST FTALATA U PROIZVODIMA

Dobro bi bilo da si prepišete ove kratice i provjeravate deklaracije proizvoda koje kupujete. Evo najštetnijih:

DEHP┬á– dietil heksil ftalat┬á– u PVC-u, najra┼íireniji jer je najjeftiniji

DIDP di decil ftalat

DINP di nonil ftalat

BzBP benzil butil ftalat, u pjenušavom PVC-u za podne obloge

DMP dimetil ftalat, industrija mirisa

DEP dietil ftalat, isto kao prethodni, zahvaljuju─çi hlapivosti prodire u tijelo inhalacijom, ali i preko ko┼że.

Kanadska studija iz 90-tih godina pro┼ílog stolje─ça pokazala je da je izlo┼żenost ftalatima ve─ça u djece nego u odraslih. Tako je DNEVNA IZLO┼ŻENOST djece DEHP-u, dietil heksil ftalatu, onom za

plastificiranje PVC-a, iznosila:

dojen─Źad:┬á 9 mikrograma/ kg te┼żine /danu
djeca:┬á ┬á 14┬á┬á┬á ÔÇť┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á /┬á┬á ┬á┬á┬á┬á ÔÇť┬á┬á┬á┬á┬á /┬á┬á ÔÇť
odrasli:┬á ┬á6┬á┬á┬á ÔÇť┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á /┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á ÔÇť┬á┬á┬á┬á┬á /┬á┬á┬á ÔÇť

Na┼żalost, ti su ftalati u┼íli u dojena─Źki i dje─Źji organizam ve─çim dijelom upotrebom dje─Źje kozmetike!
Roditelji, razmislite o tome…

Dojen─Źad je najugro┼żenija zbog ote┼żanog izlu─Źivanja ftalata urinom iz organizma, zbog jo┼í nerazvijenog endokrinog i reprodukcijskog sustava.

DEHP, FTALATNI PLASTIFIKATOR PVC-A, SU IARC, EUROPSKA KOMISIJA I WHO (SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA) STAVILI NA LISTU POTENCIJALNIH KANCEROGENA, JER JE TESTOVIMA PROVEDENIM NA ŠTAKORIMA DOKAZAN RAK JETARA.

POVIJEST BU─ÉENJA

1990-ih: kanadska studija: vrlo je izgledno da su brojke porasle

2002., studeni: US Cosmetics Ingredients Review navodi da su: “… ftalati sigurni (ne┼íkodljivi) na na─Źin na koji se sada upotrebljavaju…”, da bi studija znanstvenika s Harvarda objavljena samo mjesec dana poslije otkrila da ftalati o┼íte─çuju spermatozoide, a u tijelo ulaze preko mirisnih komponenti u kozmetici

2004.: Švedsko-danska studija povezuje ftalate s alergijskim oboljenjima i astmom

2007.: SAD-ova studija pokazuje da su ftalati odgovorni za debljanje i rezistenciju na inzulin (tipa II dijabetesa)

2008.: US National Research Council preporu─Źa ispitivanje

2008.: bugarska studija pokazuje da djeca oboljela od alergijskih bolesti i astme imaju povi┼íene koli─Źine DEHP-a u organizmu

2009.:┬áJournal of Pediatric Healthcare objavljuje da izlaganje ftalatima fetusa u maj─Źinoj utrobi smanjuje poro─Ĺajnu te┼żinu novoro─Ĺen─Źadi, a to je glavni uzrok smrti u djece ispod 5 godina starosti u SAD-u. U odrasloj dobi pak mo┼że uzrokovati kardiovaskularne bolesti

2010., travanj: Environmental Health Perspectives sugerira da i PET ambala┼ża uzrokuje ometanje endokrinog sistema kao i ftalati

2010., svibanj: ┼ívedska studija pokazuje da su u domovima s PVC podnim oblogama, a koji emitiraju ftalatne plastifikatore, ─Źe┼í─çi slu─Źajevi autizma u djece, koji su vjerojatno u┼íli u organizam fetusa u trudno─çi majki

Prag tolerancije s obzirom na ┼ítetnost ftalata nerazumno je postavljen, kao da se ftalati nalaze jedino u proizvodima za djecu i igra─Źkama. Time se igramo vlastitim ┼żivotima jer su ftalati SVUDA oko nas:

KAKO IZBJE─ćI FTALATE U 4 KORAKA:

Sve je vi┼íe dokaza da ftalati ┼ítetno djeluju na ljudsko tijelo, stoga se preporu─Źa izbjegavati ih koliko god je to mogu─çe u svakodnevnom ┼żivotu – jer uz enormnu proizvodnju i primjenu ftalata koju imamo te┼íko ih je posve izbje─çi.

Kalifornija je zabranila ftalate u dje─Źjim proizvodima i igra─Źkama 2009., a u EU-u je ve─ç nekoliko godina zabranjeno kori┼ítenje ftalata u igra─Źkama.

Mnogi proizvo─Ĺa─Źi izbjegavaju na deklaraciju napisati da njihov proizvod sadr┼żi ftalate, no ima iznimaka. Na tr┼żi┼ítu su dostupni proizvodi koji zaista ne sadr┼że ftalate i nose etiketu ÔÇťphthalate freeÔÇŁ.

1. ─îitajte deklaracije i sadr┼żaj proizvoda

DEP i DBP pojavljuju se u kozmetici, lakovima, dezodoransima, parfemima, after shaveovima, šamponima, gelovima za kosu, kremama za ruke. I BzBP se pojavljuje u kozmetici.
DEHP se pojavljuju u PVC plastici i u medicinskim proizvodima
BzBP se pojavljuju u podnim oblogama, proizvodima autoindustrije i u kozmetici.
DMP se pojavljuju u repelentima i plastifikatorima

2. Budite oprezni s oznakomÔÇťmirisÔÇŁ na deklaraciji┬ájer je to kombinacija spojeva koja potencijalno sadr┼żi ftalate

3. Kupujte i upotrebljavajte samo plastiku s recikliraju─çim kodovima 1,2,5. Kodovi 3 i 7 vrlo vjerojatno sadr┼że ftalate

4: Koristite samo prirodnu kozmetiku koja ne sadr┼żi ftalate

Mala djeca su posebno ranjiva jer u─Źestalo stavljaju razli─Źite predmete koji sadr┼że ftalate u usta, pove─çavaju─çi tako apsorpciju ftalata u tijelu. Zbog toga je po┼żeljno provjeriti natpise na kozmeti─Źkim i drugim preparatima te osigurati da igra─Źke Va┼íe djece ne sadr┼że ftalate.

Mnogo ─çe jo┼í godina dokazivanja i bitki pro─çi da bi se ftalati posve izbacili iz proizvodnje – jer njihovi proizvo─Ĺa─Źi moraju zaraditi. Samo se treba zapitati koliko ─çe dotad ljudsko zdravlje ve─ç biti ugro┼żeno, koliko ─çe djece i odraslih zbog toga ispa┼ítati, sve zbog neinformiranosti i zarade.

op─çenito

3 komentara

  • Hvala Vam za ovaj obuhvatan ─Źlanak o ftalatima. ┼Żeljela bih Vam samo spomenuti odli─Źnu knjigu dvojice kanadskih autora, Rick Smith i Bruce Lourie, “Slow Death by Rubber Duck” (2011). A ve─ç klasi─Źna “Our Stolen Future” (1997) Theo Colborn et al. tako─Ĺer bi se mogla uvrstiti u listu literature o ovoj temi.

  • Prokleti masoni koji nas na taj na─Źin potajno onesposobljuju i feminiziraju. ─îine nas neplodnima kako bi ljudska vrsta izumrla.

Odgovori

Va┼ía adresa e-po┼íte ne─çe biti objavljena. Obavezna polja su ozna─Źena sa *