Kalcij hidroksiapatit: caklina u tubi!


ŠTO JE KALCIJ HIDROKSIAPATIT?

Kalcij hidroksiapatit, jedan od najvažnijih minerala iz grupe kalcijevih fosfata, glavni je građevni materijal zubne cakline i dentina (70% dentina sačinjava hidroksiapatit. 95% cakline, najjače tvari u našem tijelu, jače i od čelika, sastoji se od hidroksiapatita.) Hidroksiapatit učvršćuje zubnu caklinu, smanjuje osjetljivost na bol i zubima vraća sjaj.

ZAŠTO SE ZUBI KVARE?

Bakterije u zubnom plaku hrane se šećerima, a izlučuju mliječnu kiselinu koja demineralizira kristale hidroksiapatita, oslabljujući caklinu i uzrokujući karijes. Tu nastupa slina koja neprekidno obnavlja caklinu s pomoću hidroksiapatita, oku nevidljivog kristalića veličine nekoliko nanometara. No ukoliko u slini nema dovoljno hidroksiapatita ili ako kiseline iz plaka ima previše za naš prirodni sustav obrane, caklina postupno propada i nastaje karijes.

KOJE SU OPCIJE RJEŠENJA?

Djelatna tvar za očuvanje i jačanje zubne cakline tradicionalnih pasti dobro je poznati fluor: koristan, ali u prevelikim količinama štetan, čak i otrovan.

I zato – hidroksiapatit. Za razliku od fluora, nije ograničen na jačanje cakline, nego je čak može i nanovo izgraditi! Dovoljno je sićušan da može popuniti mikronapukline u caklini. Na taj način, ugrađujući se u caklinu, remineralizira zube i smanjuje osjetljivost izloženih zubnih vratova.

PODVUCIMO CRTU:

Naša slina sadrži hidroksiapatit – zato nam zubi ne propadaju svaki put kad pojedemo kiselu hranu.

Pa ipak, caklina zuba je ranjiva: kiseline koje proizvode bakterije u usnoj šupljini uništavaju caklinu. Dio hrane i neka pića, npr. energetski napici, također sadrže kisele sastojke koji mogu naškoditi caklini. Već desetljećima glavni čuvar cakline u pastama za zube je fluor, oko kojega se toliko lome koplja. Činjenica jest da fluor u suradnji sa soli jača caklinu i na taj način čuva zube.

Međutim, nova istraživanja dokazuju da hidroksiapatit bolje osnažuje caklinu nego fluor. Paste za zube koje sadrže fluor caklinu čine otpornijom na kiseline. Pasta za zube koja sadrži hidroksiapatit čini puno više: redovnom primjenom stvara se zaštitni sloj, kao da ste zube obložili umjetnom caklinom. Zubi postaju otporni i sjajni.

Izbor donosimo mi, odluku Vi.

 

Prirodna multifunkcionalna pasta za zube – s fluorom

 

Nekategorizirano

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *